ASSALAMUALAIKUM....
En3 kali ni pulak pasal sayuran yang banyak khasiat ni, ada vitamin A, C, B, dan E. Jadi molek sangatla kami 1 family suka sangat makan sayur kubis ni. Dah la sedap, banyak khasiat pulak tu. Biasa IZ masak lemak putih, letak dalam tomyam dan goreng letak ikan bilis.
Bahan-bahan:
Kubis - sebelah pastu bahagi 2 lak
Isi Ayam
Bawang Putih - 1 ulas
Bawang Merah - 2 ulas
Cili Merah Besar - 1 biji
Ikan Bilis - 1 segenggam
Air
Sos Tiram
Sos Nampla
Garam
Gula
Cara-caranya:
Potong kubis kecik2, basuh dan toskan. Bawang putih dan bawang merah dihiris kemudian tumis hingga naik bau dan boleh masukkan isi ayam. Tumiskan seketika dan masukkan ikan bilis yg telah dibersihkan. Masukkan kubis dan kacau seketika, masukkan cili merah, sos tiram, sos nampla, garam, gula dan sedikit air.
Goreng sehingga kubis agak layu atau sehingga masak. Rasa dulu mcmna barula tambah apa yg kurang. Dah setel leh hidangkan...siap. hehe
No comments:
Post a Comment