Salam semua.....
Telur itik ni dah lama IZ beli, lama x lama gak la...agak2 boleh makan lagi, hehe...duk dlm peti ais tak pe..time nak makan IZ goreng jela, tak pun rebus makan je dgn nasi...sedap gak tapi hari rasa nak makan telur itik masak lemak cili api je, santan pun ada so apalagi.....tangan ku yang runcing ni pantas je membuatnya....yang speselnya IZ tambah udang kat dalam tu..uih bestnya udang ni, besau2 lak tu....
Bahan-bahan
Telur itik - 4 biji
Udang - 7 ekor
Bawang Merah - 4 ulas
Bawang Putih - 2 ulas
Lada Kecik - 2 biji
Daun Kunyit - 1 helai kecik
Lengkuas - stgh inci
Kunyit Hidup - stgh inci
Serai - 1 batang
Santan kotak yg kecik
Garam
Gula
Cara-cara
Mula2 tumbuk bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan lada sampai hancur.
Kemudian masukkan ke dalam periuk yang telah dimasukkan air...biarkan mendidih (boleh ltk trs serai yang telah diketuk).
Kemudian masukkan santan, biarkan mendidih dan bolehla pecah kan telur tadi satu persatu..jangan kacau dulu, kalau x nanti telur akan hancur..masukkan sekali udang..biarkan seketika barulah dikacau. Pastu masukkan garam dan gula...
Kemudian masukkan santan, biarkan mendidih dan bolehla pecah kan telur tadi satu persatu..jangan kacau dulu, kalau x nanti telur akan hancur..masukkan sekali udang..biarkan seketika barulah dikacau. Pastu masukkan garam dan gula...
p/s: org kata masak telur itik ni sedap kalau letak belimbing buluh..tapi xpenah try...
bestnye...nak sikit =)
ReplyDeletehehe..amikla ila, amik sebiji dlm mangkuk tu k...
ReplyDelete