ASSALAMUALAIKUM......
Waduh, lama sekali tak berblog ni....nape la rasa teramat sangat malas nak buka laptop ni???? sebab bz ke ek? bz apanya duk goyang kaki je kat umah...hehe. Xpe entry kali ni pasal ikan tongkol...
IZ sangat suka makan ikan aye ni, nak lak kalau kukus tak pun gulai...fuh sedap. Tapi masak kicap pun tak kurang sedapnya. Belah kelantan ikan tongkol ni org panggil ike ayo...hehe. Jom kita tengok resepi....
Bahan-bahan
Ikan Tongkol / aye - 1 ekor ( sederhana )
Bawang Putih - 1 ulas
Bawang Besar - 1 ulas
Cili Merah Besar - 1 biji ( kalau guna cili padi lagi sedap sbb pedas2 fuh terangkat)
Kicap - 1 sudu
Sos Tiram - 1 sudu
Cara-cara
Mula-mula ikan aye ni dikukus terlebih dahulu (letak nisan, asam keping, garam dan lengkuas). Lepas tu goreng ikan ( kalau suka garing goreng la sampai garing yer), ketepikan. Dalam kuali lain tumis bawang putih, bawang besar dan cili tadi.
Lepas tu masukkan sos tiram dan kicap...untuk kuah masukkan air rebusan ikan tadi. Biar sampai mendidih dan rasa sesedap tekak sendiri...biasa masak kicap ikan ni akan ada rasa masam manis. ok dah rasa boleh la diangkat dan makan panas2...
p/s: sedap kalau makan dgn sambal lada macam ni.....tgk kat bawah yer. sambal mangga kot, hehe...sebab IZ letak mangga muda. Jus tumbuk cili padi, garam, gula pastu masukkan mangga muda..lebih sedap kalau letak limau kasturi, letak kulit dia...cicah dgn ikan aye tadi, sedap...cubalah.
No comments:
Post a Comment