Wednesday, September 12, 2012

KERABU KAKI AYAM

ASSALAMUALAIKUM.....
 
Lama dah xmakan kerabu kaki ayam ni. Sebenarnya ni menu dalam bulan puasa hari tu lagi, hehe. Sedap kerabu kaki ayam ni tapi untuk penggemar kaki ayam jela. Kaki ayam ni IZ beli kat pasaraya, ni kalau beli kat bazar ramadhan semangkuk kecik je dah rm5 tau, mahal..makan pun xpuas. Beli buat sendiri lagi puas hati.
 
sedapnya..ratah gitu pun sedap
 
Bahan-bahan
 
Kaki Ayam - setengah kg (dh dibuang tulang)
Bawang Merah Besar - 1 ulas
Serai - 2 batang
Cili Padi - 5 biji (nk pedas tambah lg)
Tomato - 1 biji
Bawang Putih Jeruk - 2 labu
Limau Nipis - 2 biji
Cuka Makan - 2 sudu makan
Daun Ketumbar
Garam
Gula
 
Cara-caranya:
 
Basuh kaki ayam sebersihnya dan rebus sehingga masak, sekejap je rebus sebab kaki ayam yg dh dibuang tulang cepat empuk.. Tos kan airnya. Bahan2 lain selain kaki ayam, gula dan garam dihiris kecil2 kemudian disatukan dengan kaki ayam tadi. Gaulkan semua sekali, rasa biar ada masam, manis n masin. Kalau kurang masam boleh tambahkan cuka atau limau nipis. Selamat mencuba.
 
p/s: kalau xde kaki ayam yang dh dibuang tulang, boleh je guna kaki ayam yg ada tulang tapi pastikan rebus sehingga betul2 empuk.

 
 


No comments:

Post a Comment