ASSALAMUALAIKUM....
Dulu masa kecik2 arwah nenek selalu masak air kulat pusu ni. Orang kelate panggil kulat pusu, org negeri lain xtau la pulak panggil apa. Cendawan ni akan ada bila musim tengkujuh je, time tanah lembab. Ni la cendawan original, tumbuh secara semulajadi.
Cendawan ni kalau kita makan ubat, xboleh makan cendawan sebab nanti akan keracunan. Ni org tua2 bgtau la. Cendawan ni sangat sedap dan rasanya sangat manis, memang xsama dengan cendawan zaman sekarang macam cendawan tiram tu.
Bagi sesiapa yang xkenal cendawan original ni, di sini IZ ada sertakan gambar. Kebetulan masa musim hujan baru2 ni, ada org datang jual rm2, 6 batang.
Cendawan ni kalau kita makan ubat, xboleh makan cendawan sebab nanti akan keracunan. Ni org tua2 bgtau la. Cendawan ni sangat sedap dan rasanya sangat manis, memang xsama dengan cendawan zaman sekarang macam cendawan tiram tu.
Bagi sesiapa yang xkenal cendawan original ni, di sini IZ ada sertakan gambar. Kebetulan masa musim hujan baru2 ni, ada org datang jual rm2, 6 batang.
Ha itulah rupanya kulat pusu. Memang susah nk jumpa klu bkn musim hujan. Kulat ni lagi sedap kalau yg masih xkembang kelopaknya, lagi manis rasanya. Cara nak masaknya pun sgtla mudah. Jom kita tengok resepi.....
Bahan-bahan
Cendawan (Kulat Pusu)
Daun Pucuk Manis (kalau xde xpe) - seikat
Bawang Merah - 3 ulas
Bawang Putih - 2 ulas
Lada Hitam - secubit
Garam dan perasa
Air
Cara-cara
Hanya tumbuk bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Kemudian masukkan cendawan ke dalam periuk, masukkan air dan bahan tumbuk serta garam dan perasa.
Letak air sehingga cendawan hampir tenggelam shj. Biarkan sehingga mendidih dan cendawan masak bolehla rasa tahap selera masing2. Angkat dan hidangkan.
Letak air sehingga cendawan hampir tenggelam shj. Biarkan sehingga mendidih dan cendawan masak bolehla rasa tahap selera masing2. Angkat dan hidangkan.
p/s: cara nak bersihkan kulat ni just buang tanah yg melekat pd kulat, potong kakinya dan buang tp jgn potong sampai hbs. Kemudian potong memanjang dan basuhla dengan air hingga bersih.
No comments:
Post a Comment