Monday, August 27, 2012

SAMBAL PAUH/MANGGA MUDA

ASSALAMUALAIKUM....

Petang tadi lalu depan umah jiran, tengok pokok mangga depan umah dia...kecur air liur, em sedapnya kalau buat sambal pauh ni, kompem makan nasi bertambah. EN.Hubby pun suka...IZ pun apalagi dengan muka xmalu minta dengan tuan punya pokok mangga tu buah mangga..hehe, lagipun kitorang dah biasa, nak malu apa kan. IZ buat dan bagi la kat tuan punya sekali, sedap katanya...siap tanya buat cane??? IZ pun apalagi, kembangla idung...kahkah...

mangga muda yang telah siap diparut
 
 

sambal pauh
 


Bahan-bahan

Mangga Muda - 5 biji
Ikan kering - IZ guna ikan gelama yang dibelah 5 ekor
Ikan Bilis - segenggam
Bawang Merah - 2 ulas
Cili Padi - 5 biji

Cara-cara

Parut mangga muda seperti gambar di atas atau kalau xde pemarut tu boleh je ditumbuk.
Kemudian goreng ikan masin, goreng ikan bilis dan toskan minyak. Bawang merah tadi ditumbuk dengan cili padi kemudian tumiskan hingga agak garing dan masukkan ikan bilis yang telah digoreng garing tadi. Kacau hingga sebati, sekejap je tau pastu boleh diangkat kemudian tumbuk sampai hancur. Ketepikan.
 
Kemudian asingkan isi ikan kering tadi dari tulang dan tumbuk hingga hancur, boleh masukkan cili padi kalau nak rasa pedas lagi. Dah siap semua bahan tumbuk bolehla digaulkan dengan mangga yang telah diparut tadi. Rasa dulu cane, kalau kurang masin boleh tambah sedikit garam dan sedikit aji. Bolehla dihidang dengan nasi panas, fuh terangkat beb...cubalah.

No comments:

Post a Comment