Thursday, August 16, 2012

RESEPI IKAN TALAPIA BAKAR PERISA TOMYAM

ASSALAMUALAIKUM.....

Kali ni entry sambungan sayur pucuk paku goreng belacan. Ikan talapia ni memang pebret IZ dan En Suami, anak2 xmakan sangat...Jadi untuk berbuka tadi IZ masak resepi ni, hmm...ok la boleh tahan rasa dia...lagipun ni pestaim IZ masak resepi ni. Yela IZ ni bukan pandai masak pun sebenarnya, cuma saja nak masukkan dalam blog sendiri, nanti boleh tengok kalau terlupa, betul x? Jom kita tengok resepi....


Bahan-bahan

Ikan Talapia seekor
Bawang Putih - 2 ulas (tumbuk)
Bawang Merah - 3 ulas (tumbuk)
Cili Padi - 2 biji (tumbuk)
Serai - 2 batang (tumbuk)
Pes Tomyam Maggie - 1 sudu besar
1 Kiub Tomyam Knorr
Tomato - 1 biji
Perahan Asam Limau Nipis - 1 biji
Limau Kasturi - 1 biji
Garam
Gula
Daun Ketumbar

Cara-caranya

Basuh ikan talapia kemudian lumurkan sedikit garam pada ikan dan biarkan seketika. Bahan tumbuk tadi digaul bersama pes tomyam maggie, kiub tomyam knorr, air limau nipis, gula dan garam.

Gaul hingga sebati kemudian letak ikan tadi di atas kertas aluminium dan lumurkan dengan bahan yang sudah siap digaul tadi, letakkan buah tomato yang dipotong dadu dan sedikit daun ketumbar. Bolehla dibakar di dalam oven selama 20minit.

IZ punya oven kecik je, muat2 ikan ni je...nasib baik muat. Tapi kalau xde boleh dibakar di dalam kuali letak daun pisang lagi terangkat...

p/s:  bila ikan dah masak bolehla perahkan limau kasturi tadi di atas ikan...haa apalg, ngap ler..

No comments:

Post a Comment