Thursday, August 16, 2012

PUCUK PAKU GORENG BELACAN

ASSALAMUALAIKUM....

Hai..hai..hai..wah lama bebenor IZ tak bukak blog sendiri ni. Malasnya makin menggunung tinggi. Dari sebelum puasa lagi tak bukak, hari ni dah hari ke 27 umat Islam berpuasa baru la IZ terasa nak berblog nih...haha. Bagus x?

Menu hari ni pucuk paku goreng belacan, sotong goreng sos tiram dan ikan talapia bakar tomyam...fuh mmg terangkat (terangkat kerrrrrr? )....hehe..tapi macam biasa kalau bulan puasa masak sekaligus untu sahur sekali, nanti bangun just panaskan je lebihan lauk masa berbuka, kan jimat masa tuh...

ok jom layan RESEPI PUCUK PAKU GORENG BELACAN dulu...resepi lain akan menyusul dalam entry seterusnya k. Tengok gambar pun dah menggiurkan kan????? Resepinya cukupla mudah dan cepat.



Bahan-bahan:

Pucuk paku - 2 ikat
Bawang Putih - 1 ulas (tumbuk)
Bawang Merah - 2 ulas (tumbuk)
Cili Padi - 2 biji ( kalau nak pedas boleh tambah) - (tumbuk)
Belacan - sebesar ibu jari (tumbuk)
Sos Tiram - 1 sudu besar
Garam
Gula
Air

Cara-caranya:

Potong pucuk paku, amik bahagian yang lembut sahaja. Basuh bersih dan toskan. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga betul2 masak. Masukkan pucuk paku tadi kacau rata.

Masukkan sos tiram, garam dan gula. Gaul sebati, kalau nampak kering sangat boleh masukkan air. Biarkan mendidih sehingga pucuk paku empuk, rasa masin ke tawar...kalau dah ok bolehla angkat. Haa kan dah siap..nak ratah pun boleh tapi lebih sedap makan dengan nasi la..

1 comment: