Monday, August 27, 2012

IKAN CENCARU SUMBAT BELACAN

ASSALAMUALAIKUM.....

Ni resepi IZ selalu buat, gambar ni dah lama duk dalam stor...hehe. Baru hari nak post...Hubby sangatla suka makan ikan ni tapi kalau goreng macamni lagi suka, siap meratah sampai ke titisan yang terakhir. Jom layan...



Haa ni la rupa ikan cencaru sumbat belacan tu. Korang jangan risau, memang bila dah siap digoreng bahan sumbat tu akan jadi hitam..hehe tapi bagi IZ, IZ suka sebab garing.
 
 

Bahan-bahan

Ikan Cencaru - 2 ekor
Bawang Merah - 4 ulas
Cili Padi - 3 biji
Belacan - sebesar ibu jari
Gula
Garam
Aji

Cara-cara

Ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakang, lumurkan dengan garam..ketepikan. Bawang merah, cili padi dan belacan ditumbuk hingga hancur kemudian masukkan garam, gula dan aji, tumbuk lagi. Ha time ni bolehla rasa apa yang kurang, yang mana kurang leh tambah.
 
Pastu sumbat dalam ikan tadi, sumbat kat belakang dan dalam perut ikan. Perap selama sejam biar bahan tumbuk sebati dengan isi ikan. Goreng hingga garing bagi yang suka garingla, kalau x, goreng sehingga masak.
 
p/s: yang ada resdung tu, kalau dah terliur, hentam sj...macam IZ dan hubby la, hentam je sbb peberet...huhu

No comments:

Post a Comment