ASSALAMUALAIKUM....
Masak lemak labu ni sebenarnya bukan my pebret tapi sejak akhir2 ni rasa terliur lak nk makan. Kebetulan ada kawan en asben bg labu so apalagi.....labu kecik je tapi belah dua bg kat my mother sebelah.
So IZ masak sebelah jela...huhu..sedap, menyelerakan...first time masak labu ni, susah sangat rasa masa nak buang kulit labu ni, keras. hehe...
Bahan-bahan
Labu - sederhana kecil ( sebelah je)
Bawang Putih - 1 ulas
Bawang Merah - 3 ulas
Lada Hitam - sejemput
Ikan Bilis - sejemput
Santan - 1 kotak kecil
Garam dan gula
Cara-cara
Labu dibuang kulit dan dipotong kecil2. Kemudian tumbuk bawang putih, bawang merah dan lada hitam hingga hancur, kemudian masukkan labu ke dalam periuk, masukkan santan, ikan bilis, dan bahan tumbuk tadi.
Masak sehingga mendidih dan masukkan garam dan gula. Bila labu dah empuk dan rasa dah ok pada tekak masing2, bolehla tutupkan api.
p/s: labu dipotong kecik2 supaya cepat masak
No comments:
Post a Comment