Tuesday, November 20, 2012

PENGAT UBI KAYU

ASSALAMUALAIKUM....

Lama rasanya IZ xmasukkan resepi hebat IZ kat dlm blog ni....hebatla sangatkan. Ok hari ni IZ masukkan makanan petang...tapi IZ buat pengat ni minggu lepas. Kebetulan ada orang bagi ubi kayu, keledek, ubi itik....ubi lain IZ bagi kat jiran, IZ amik ubi kayu je. Jom tengok resepi...

 

Bahan-bahan

Ubi Kayu - 4 tongkol ( saiz kecik )
Nisan - 3 ketul
Santan - setengah kotak je yg saiz kecik tu
Garam - stgh sudu teh
Susu Pekat - 3 sudu besar
Air
Sagu - setengah cawan
Daun Pandan - 1 helai

Cara - caranya:

Mula2 sekali bersihkan ubi dan potong kecil2, kemudian rebus sehingga empuk, masukkan sedikit garam. Bila dah empuk masukkan santan, nisan, air, susu pekat, dan daun pandan...kacau biar sebati. Kemudian masukkan sagu...kacau lagi sehingga mendidih dan sagu masak. Rasa dulu macam mana, kalau kurang garam tambah garam sikit, jgn byk sgt k. Kalau kurang manis tambah susu atau gula je.
 
Kuah tu ikut nak banyak mana tapi IZ agak2 biarla tenggelam ubi tu, kalau banyak sgt takut cair sangat xsedap lak kan...Sebenarnya buat pengat ni orang xletak susu pekat pun tapi kebetulan hari tu IZ nak habiskan stok susu pekat dalam peti, so IZ letakla dalam pengat tu. Rasa dia sangat sedapla bagi IZ. Hubby pun cakap sedap...huhu
 
p/s: semasa potong ubi kecik2 tu...err, IZ belah dua dulu pastu baru potong kecik2...korang kena buang dulu batang / bulu ubi yg kat tengah2 tu. Sebabnya IZ xbuang masa buat tu....yela pestaim buat kan, masa IZ makan tu rasa berbulu je ubi tu...kurang kick ckit bila tgh2 makan nak kena buang bulu dia lak...jd pasni kalau IZ buat lagi pengat ni mmg IZ akn buang dulu la benda alah tu.

No comments:

Post a Comment